Wednesday, August 12, 2015

Johor: Tak best part 3

Beza betul salary untuk post account assistant di selangor dan johor.

Average wages in johor:RM1000-RM1500
Average wages in selangor:RM1500-RM2000

Pergh!!!!

Aku tak tahu macam mana perantau nak survive dengan income macam ni.

Tuesday, August 11, 2015

DUKACITA



Berturutan DUKACITA itu mewarnai hidup kami saban hari
Semoga Allah teguhkan hati kami yang makin lemah
Kali ini bukan rasa berbuku dada
Mengalir air mata deras





Semoga kaki kami teguh
semoga hati kmi teguh
semoga kami tidak menjauh

Harapan

Hope ada good news hari ini. Macam tak sabar nak quit
Nak jadikan alasan untuk notis

Berdoalah
Kalau takde, saya rasa ada benda Allah nak ajar
Saya punya feeling dah berbaur, takut nak harap, risau tak dapat. takut kecewa. Mungkin atas sebab kita dah jauh dari Dia.
Entah.
Susah nak terangkan.
Budak phd, cakap pun complex untuk orang nak faham.


Memang jauh.
Dan jauh.
Dalam hati ni ada sikit rasa kecewa
Tapi tak tahu nak kecewa pasal apa.
Dan sebab ini kot takde usaha untuk tingkatkan iman.

***

Hidup ini banyak kali pusingan dia.
Aku tak tahu nak cakap macam mana.
Tapi ada rasa berbuku dalam dada.
Tekak pahit nak menelan.
Mata aku mulai kabur, dek air mata bertakung.

Allah, jangan jauhkan kami dari kenikmatan untuk bertuhankanMu.
Aku rasa Allah tak campak hidayah lagi dalam hidup kami.

***

Nangis

Monday, August 10, 2015

Johor: Tak Best part 2

Kali ini, isu kalau nak dapatkan kerja perlu ada orang dalam.
Apa benda orang dalam tu? Sependa?

Atas alasan, awak bukan orang Johor.

Maka jawapan untuk interview, Dukacita temuduga untuk tempoh hari gagal

Semakin lama, semakin muak dengan orang Johor

Sunday, August 2, 2015

Johor tak best

Bismillah..

Hmm, duduk perantauan di negeri orang aku sedar sesuatu. Kalaupun kau rakyat Malaysia, tapi kalau kau tak duduk dekat satu-satu negeri/ lahir dekat satu-satu negeri tu makanya peluang kau untuk dapatkan kerja dinegeri itu TIADA.

Aku tak tahu pulak yang JOHOR mengamalkan sistem tertutup tidak mengambil orang luar negeri JOHOR bekerja dinegerinya. Negeri dengan sikap assabiyah totok.

Satu sebab aku benci JOHOR, bajet bagus, dan mengamalkan dasar tertutup. Kalau takde orang dalam maka takde la peluang kau. Big lesson!

Not good not good..ish ish ish