Thursday, July 9, 2015

Certificate

Ada satu organisasi anjurkan program
Dan aku jadi salah seorang comitte
Aku tak sangka pula budak-budak phD pun nak kumpul sijil
Program tu berbentuk bemgkel. Bengkel untuk cari bahan maklumat
Aku rasa kalau dah tahu cari bahan tu, kira ok la..
Bila beria-ria nak sijil tu.. Aku pun pelik
Niat korang datang nak sijil ke nak skill?
Berguna pada karier ke dengan skill mencari information tu?
Ke aku yang rasa asalkan kau tahu dah memadai, tak perlu sijil-sijil

Lainlah kalau kau hadiri latihan untuk skills critical yang lain macam problem solving
Latihan untuk software tertentu.

Aku ni dah penat hidup nak layan orang minta sijil tak habis-habis.
Penat tau?

Wednesday, July 1, 2015

Good bye comrade!

Hari ini hari terakhir bekerja di sini untuk "my comrade"
 sehari dua sebelum dia pergi sumpah tak rasa apa pun.
cool as cucumber!
bila aku realize, kalau dia tiada..kat mana lagi aku nak bertandang cerita2 cari semangat untuk bangkit.
Malam tadi hati rasa sayu, sbb hari ini dia dah nak blah.
Aku tak pernah lagi jumpa comrad macam dia sebelum ini
Orang orang yang aku jumpa except some of my bff, memang kadang bercakap seperti tidak berpijak dibumi nyata, terlalu idealistik.
Dia yang sorang ini, apa yang dalam dada dia, dia main lepas.
Itu sangat bagus untuk dijadikan kawan. Terutama kepada sesiapa yang nak improve diri betul betul. Sebab, untuk improve diri kau perlukan nasihat yang jujur dan telus walaupun sakit hati kau dengar.
My dear comrade, all the best. Kejar cita-cita kau setinggi angkasa. Tak payah toleh belakang. Kalau nak lari, lari betul-betul, kasi laju sikit. Jangan biarkan diri dibelenggu.. hahaha