Tuesday, August 20, 2013

MESIR: Pandangan rakyat Malaysia

Don't compare your life with others.
You have no idea what have they gone through.
 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Saya orang awam yang tinggal di Malaysia. Update berita tentang Mesir melalui fb Mesir Kinidan lain-lain sumber alternatif yang lain. Saya tak engok tv sangat. Uhuk2x. Dan saya ada pendirian saya yang tersendiri.

"Tega-teganya, membantai rakyat tak berdosa, hanya karena ingin berkuasa. Tega-teganya, mengorbankan banyak manusia, hanya karena tidak suka melihat gerakan dakwah memimpin negara." (Ayat ini diciplak dari Pak Cah)

Student  A, pelajar dari Malaysia yang belajar di Mesir. Melalui pengalaman hidup di sana dan update di internet.

 Ini dia kata:

 "Dalam pada kita sibuk dan bersemangat dengan isu Mesir, mohon jangan ada yang melampaui batas selaku warganegara asing di Mesir. Menentukan hubungan diplomasi itu kerja kerajaan. Ya kita boleh desak, boleh cadang, tapi akhirnya kerajaan yang tentukan. Kerajaan pula ada pelbagai faktor yang menentukan keputusan.

Tak berapa nak bijak lah kalau tiba-tiba kita (contohnya) tendang keluar Duta Mesir di Malaysia, sedang 3,500 rakyat Malaysia masih berada di Mesir dan baki 8,000 lebih lagi secang bercuti dan bakal pulang menyambung pengajian. Apakah nasib pelajar dengan jumlah yang ramai ini?

Untuk yang berada di Mesir, siap-siap lah jawapan berlepas tangan kalau ditanya oleh orang-orang awam atau pihak berkuasa.

Antara soalan popular adalah, "enta ma' min?" (Engkau bersama siapa?), sama ada ikhwan ke tentera?

Jawapan favourite saya adalah, "ana Maliziy, ma lisy da'wah beekum" (aku orang Malaysia, aku takda kaitan dengan urusan kamu)
Atau, "ana ma'a masriyyin. Rabbena yunaggi Masr" (ana bersama orang Mesir. Moga Tuhan menangkan/selamatkan Mesir)

Ayat nak play safe...
"


Student B pulak tambah:

"Anda mungkin berkata rakyat biasa Mesir itu bodoh. Kerana menyokong 'youknowwho'. Tapi anda tak tahu keadaan sebenar yg berlaku. Hakikatnya itu bukan sepenuhnya salah mereka. What can I say is, situasi mereka mungkin boleh kita samakan dengan rakyat Malaysia pd waktu pilhanraya.

Akses rakyat majoritinya dg perkhidmatan internet adalah sangat terhad. Anda tak boleh menghukum mereka semuanya membabi buta menyokong 'youknowwho'. Kebanyakannya cuma jahil.

Antara masalahnya apabila mereka percaya bulat-bulat dg segala apa yg dhidangkan oleh media tempatan, spt di dlm link ini, dimomokkan dengan drama2 seperti itu, berita2 palsu dari tv atau akhbar sekalipun.

Apa yg mampu kita lakukan sekarang adalah mendoakan agar lebih ramai yg nampak tentang kebenaran.
" اللهم أَرِنَا الحقّ حقًّاوارْزُقْنَا اتِّبَاعَه وَأَرِنَا البَاطِلَ بَاطِلًا وَارْزُقْنَا اجْتِنَابَه "

P/s : Yang dah tahu kebenaran tp memang kepala batu tak nak mengaku salah tu, kita berlepas diri drpdnya. Serahkan mereka hanya kepada Yang Maha Memberi Pembalasan.
"


 
Surirumah B, surirumah sepenuh masa, asal Malaysia, saudara baru. Duduk Mesir 5 tahun.

"
First of all i don't need to taubat for not supporting Morsi....What have I said that need me to repent?and just because I am not agreeing with your political view doesn't mean you can curse and wish your own Muslim sister in Islam to be cursed by Allah..subahana Allah...I really hope all reverts in Malaysia could see what kind of Muslim brothers and sisters they have around them.Me supporting Gen.Sisi is no one's issue as i don't have problem u supporting Morsi...but the facts need to be right.How do u know that Gen.sisi is supporting Israel?It was the whole egyptians who asked for Morsi down...it wasn;t Gen.sisi's alone decision.I am in egypt and so far or at least since yesterday things are under control.We shall wait and see the future of Egypt...and for those wish that Allah curse me....astagfirullah...He gave me hidayah and u muslims curse me?....I have no comment..May Allah guide you guys to the right path....Never ever wish something bad for your Muslim brothers and sisters in Islam.At least i have nevers said bad things to Muslim Brotherhood.I have never asked Allah to destroy them just because I don't agree with them.My knowledge and experience is something you don't have and you don't know.instead of wondering why i made such statement....u should stop cursing people.SAY GOOD OR REMAIN SILENT.the worst part of a human body is the tongue....so watch what you say.support whoever you want.there can't be two parties who are right...soon the world will come to realise who is right and wrong.Assalamualikum...."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ya Allah, lindungilah diri kami, anak-anak dan isteri-isteri kami dari keinginan untuk berbuat maksiat dan dosa kala saudara-saudara kami sedang berjuang dengan hebatnya di Mesir, di Palestin dan di Syria sana.

Semoga kami tidak terbuai oleh kesenangan dunia yang menyebabkan kami semakin lalai terhadapmu dan alpa terhadap tanggungjawab kami terhadap saudara-saudara seIslam kami.

Live well, live hell, you choose

Nasib dan pengalaman seseorang berbeza, jangan blame orang yang tak sealiran dengan kita secara melulu. Kot terkena dekat saudara baru, mahunya dia murtad dengan sikap kita yang menghukum.