Tuesday, January 18, 2011

Penconteng jalanan: Mode motivasikan diri sendiri


Adakalanya

nak kurung diri dalam bilik, shut down segala connection

Adakalanya

tak nak bercakap dengan sesiapa pun

Adakalanya

tak nak pandang mata sesiapa pun

Adakalanya

tak nak jawab panggilan dari sesiapa

Adakalanya

nak duduk diam tanpa buat apa-apa

Adakalanya

nak bersendirian tak nak buka pintu dan tingkap, minta bagi ruang sebentar

Adakalanya

tak nak kisah dengan hal keliling

Mode "alone" ni tak lama

ada wayar putus dalam kepala

ada benda tak settle dalam hati

nak sambung wayar yang putus

nak settle hati yang rosak

nak overcome semua yang tak OK ni

Doakan, hibernasi ini tak lama

Saya tak senyum langsung hari ni

Sunshine, bagi sikit tempias cahaya kamu

Biar bergula sikit wajah saya

Bertahan, sediakan payung. Jadi-jadi la dok biar hujan turun

Banyak lagi kena make up, banyak lagi benda penting

Yoshh!!!!!

Bangkit2x~ harapan itu masih ada

Pantang undur ke belakang selagi tak sampai ke arah tujuan

Nak jadi komando kena kental, macam Khaulah, Nailah, Syifaa'

Apa barang sedih memanjang, tak rock, tak heartless~

Haish~ tiba-tiba rindu orang kat kampungn la pula. Rindu adik-adik yang sengal dengan lawak yang extreme. Supaya bibir ini tersungging, ade senyum pada wajah. Tak kaku kayu ala-ala batu.

Alhamdulillah, niat nak senyum dah mai da..

"Senyum kepada dunia, maka dunia akan seyum kepadamu"
[Sue dabong, Jan 2011]

No comments:

Post a Comment