Thursday, January 6, 2011

Nota hati untuk Aura Besi 7

Man from Makkah, woman from Madinah. Banyak yang saya kena belajar tentang ini. Dan saya memang masih tidak memahami makhluk berlawanan jenis dengan diri saya.

Bersediakah saya??


Nak kahwin?
1. Learn about Islam
2. Learn about woman (surah mujadalah..) 3X ulang
3. Parenting ada kemahiran komunikasi ( cara nk cakap n cara nak dengar)
4. Kukuhkan hubungan dengan Allah SWT
Langkah yang paling utama, yang perlu diberikan perhatian adalah mengukuhkan hubungan dengan Allah SWT. Tunaikan hak-hak Allah SWT dalam semua urusan kehidupan.

Binalah akaun emosi yang positif dengan pasangan anda jangan sampai kekeringan ‘emosi’. Banyak perceraian hari ini bermula dari kekeringan akaun emosi. Yang ada hanyalah status..
- Kumpulkan pengalaman positif bersama yang dikongsi oleh kedua-dua pasangan, yang akan mengukuhkan hubungan dan menjadi bekalan utama pada ketika berlakunya kekeringan ‘emosi’ terhadap pasangan.
- Elakkan kekeringan emosi .. Rasulullah saw berkahwin dengan Aishah yg sangat muda.
- Perlu rujuk seerah Rasulullah saw.
- Nak bina rumah tangga perlu ada ilmu


Wanita mmg makhluk ‘lain’ memang sensitive, banyak tafsir lain.. Ulama Arab mengubah destinasi 'Man from mars. women from venus' kepada ' Man from Makkah, women from Madinah'. Surah yang turun di Makkah pendek-pendek,,keadaan di Makkah kering kontang, batu-batunya memang keras, begitulah hakikatnya lelaki,,,lihat perkara besar 'simple', kurang sensitif. bahasa orang Makkah agar keras. Berbeza di Madinah, surahnya panjang-panjaang, detail, Madinah subur , masyarakatnya lemah lembut mencerminkan hakikat seorang wanita. Subhanallah...


No comments:

Post a Comment