Thursday, December 9, 2010

Laluan Hidup:Hijrah

Semoga tidak terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru Hijrah buat semua.

Alhamdulillah, Allah beri keizinan dan kesempatan pada kita untuk hirup aroma udara tahun baru lagi. Semoga Allah redha dengan kita.

Semoga perkara-perkara yang telah saya lakukan daripada perbuatan-perbuatan yang Allah larang dalam tahun ini, dan saya belum bertaubat daripadanya, sedangkan Allah belum redhai, dan Allah memang tidak akan melupakannya dan Allah begitu baik tidak mengazabkan saya, malah memberi saya peluang supaya saya bertaubat selepas saya menceburkan diri melakukan maksiat itu, maka saya mohon keampunan dari Allah.

Semoga Allah memberi ampunan kepada saya dan mana-mana perbuatan saya sepanjang tahun lepas yang Allah redhai dan yang telah Allah janjikan ganjaran pahalanya, maka saya pohon diperkenankan akan perbuatan yang telah saya lakukan itu. Dan Allah tidak akan menghampakan saya. Allah Tuhan Yang Maha Pemurah.

Dan bila kamu bertanya kepada saya, apakah kenikmatan hidup yang telah saya kecapi seumur hidup saya, maka saya berbangga menjawab, 'Saya bersyukur menjadi Hamba Allah'.

Allah Maha Baik pada saya. Memberikan saya kehidupan, memberikan saya perasaan cinta dan rindu kepadaNya. Maka, nikmat yang mana lagi yang saya dustakan??

Seiring dengan pertukaran tahun, usia saya juga bertukar nombor. Bertambah satu angka. Awal Muharram lalu mengingatkan saya bahawa Allah telah memendekkan lagi jarak antara saya denganNya, semakin kurang tempoh beramal, semakin kubur mempersiapkan tempat untuk saya, semakin bersedia malaikat maut datang menjemput saya, semakin dekat masa amalan diperhitung..dan semakin hampir haruman firdausi atau azab jahannam.

Mengenangkan hal ini, maka hati saya kecut.

Allah... jangan biarkan saya lalai dari mengingatiMu selalu.

Semoga saya menjadi wanita yang solehah, kuat, sabar, cantik.

Semoga saya disayangi dan dikasihi Allah.

Semoga saya dibantu untuk meningkatkan kehidupan saya.

Semoga rezeki saya dimudahkan.

Semoga tubuh badan saya disihatkan

Semoga setiap lagkah saya diselamatkan, dan dimudahkan.

Izinkan saya meneguk nikmat barakah. Izinkan saya kecapi nikmat mawaddah yang indah, sakinah yang mendamaikan dan rahmah yang sejahtera.

Mulai detik ini saya akan berusaha menjadi yang terbaik, untuk Allah. Amin~

**p/s: 1. Fasa melalui transition state bermula
2. 1 Muharaam:Hari ini dalam sejarah

No comments:

Post a Comment