Tuesday, November 16, 2010

Momentos: The current situation

"Kak, akak rasa saya dah berubah ke? Maksudnya saya dah lain ke?"

"Erk?, kenapa?"

"Saya rasa saya macam buat benda yang tak betul kot.."

"Akak cume terkejut dengar kau sambung menyanyi tadi..Tak pernah la kot dengar kau buat macam tu.."

"...................."

"Ke sebab hati berbunga-bunga. Kau pun dah explain pada akak kan. Kau sedang mujahadah jaga hati dari ditawan nafsu. Susah tu. Akak faham."

"Saya buat jahat dengan orang. Saya plan nak raya sama, nak ajar neural network, tapi waktu tu saya buat perancangan lain dengan orang yang lain."

"Akak rasa kau sendiri lebih tahu apa yang kau buat. Akak yakin kau tahu kau kene betulkan kan?"

"Yang ajar neural network, saya tak yakin sebenarnya. Saya tak berapa pandai. Tu sebab asyik delay je. Saya akan make up dengan benda lain. Bagi kawan tu buku dan nota-nota. Saya akan study betul-betul dulu.."

"Baguslah dah sedar..Alhamdulillah. Yang satu lagi tu macam mana?"

"Saya takut dengan dia. Saya takut lukakan hati dia lagi. Saya takut ada tindakan dan kata-kata saya yang biasa bagi saya tapi terkesan pada dia. Lagipun tiba-tiba teringat kes yang dulu semula. Sebab tu rasanya saya tak berapa kuat nak face benda yang sama lagi."

"Aku rasa kau ada masalah hubungan hati dengan manusia ni. Tak setel lagi masalah ni."

"Bukan kak...dengan Allah. Selagi dengan Allah tak setel, macam mana dengan manusia nak setel.."

Kepala tersandar di kusyen kereta. Mata menerawang melihat dada langit yang gelap gelita. Tak nampak bintang malam pun.

".................."

"Apa agaknya kau rasa?"

"Saya rasa Allah jauh...Dah sebulan tak duduk halaqah. Budak-budak exam kak. Saya buat kerja, baca buku, baca Qur'an. Tapi tak sama kak..."

Sebenarnya aku takut jauh sangat aku pergi. Lain kalau dah lama tak duduk halaqah ni. Walau sebulan je, aku rasa kesannya pada jiwa.

"Cari sumber kekuatan dari Allah. Kau lagi faham benda-benda macam ni berbanding akak. Akak hajat benda yang sama macam kau dapat.."

"Jom kak...Ajak adik akak sekali. Kita jumpa mak angkat saya. Kita cari kekuatan iman kita."

Alhamdulillah, setelah bertahun jambatan hati terbina, hati-hati itu hidup untuk rindukan sentuhan kasih sayang Allah. Semoga Allah redha. Semoga Allah sayang. Saya, akak, dia, kamu, yang jauh. Seluruh alam. Katakan amin.

***p/s:Saya nak jadi matahari. Yang memberikan cahaya kepada semua. Jadi panggil saya 'Nur'. Semoga 'Nur' dapat terangi hati. Saya mesti kuat!

No comments:

Post a Comment